Tydzień Zdrowego Odżywiania w naszej szkole  odbył  się pod hasłem ”Wiosną po zdrowie”. Rozpoczął się 10.05.2022r.  a zakończył 16.05.2022r.
I tak :
Wtorek — dzień jabłka, kolor czerwony
Środa – dzień winogrona, kolor fioletowy
Czwartek- dzień gruszki, kolor zielony
Piątek – dzień marchewki, kolor pomarańczowy
Poniedziałek –  dzień banana, kolor żółty

W tych dniach uczniowie przynosili  do szkoły wymienione powyżej owoce czy warzywa oraz ubierali co najmniej jedną rzecz z danego koloru (np. podkoszulek / spodnie / bluzę).  Za  przyniesiony owoc i ubiór każdego dnia można było zdobyć 5pkt.

W tym tygodniu każda klasa wybrała sobie z wychowawcą dowolny dzień, w którym robiła (do wyboru) kanapki, sałatki, soki lub owocowe szaszłyki. Uczniowie pod czujnym okiem wychowawców wspólnie przygotowywali  drugie śniadanie, które jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia. Poniedziałek  był  dniem sprawdzenia wiedzy dotyczącej zdrowego trybu życia w formie rebusów, zagadek, krzyżówek .W środę odbyły się rozgrywki sportowe rzucanie woreczkami do celu, dla uczniów klas I- III , które prowadziła p. D. Krzemień –  Barszcz .Dokumentacją akcji są zdjęcia wykonane przez p. K. Stawiarskiego.

Przy okazji przypominamy, że o dobre odżywianie warto dbać przez cały rok. Według obecnych zaleceń podstawą diety powinny być warzywa i owoce, a na drugim miejscu powinny znaleźć się produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Potem warto sięgać po mleko i jego przetwory, jeszcze rzadziej po produkty białkowe czyli mięso, ryby, jaja czy rośliny strączkowe, a najrzadziej po tłuszcze (roślinne). Specjaliści radzą też unikanie soli, którą często można np. zastąpić ziołami, a także cukru i słodyczy. Równie ważny jak dieta jest ruch – dzisiaj nawet nie mówi się już o znanej od dawna piramidzie żywienia, ale o piramidzie żywienia i aktywności fizycznej.