Szkoła Promująca Zdrowie
W ramach działań promocji zdrowego odżywiania, uczniowie klas IV , V przygotowywali koktajle owocowe, które są smaczną i zdrową alternatywą dla cukierków i innych słodyczy. Robienie koktajli odbywało się pod czujnym okiem naszej Pani kucharki Anety Lombary, która omówiła sposób robienia i wartości odżywcze koktajli. Od dłuższego czasu zmiksowane owoce podbijają serca i stają się ulubioną przekąską dla wielu tych, którzy docenili ich smak i korzystne właściwości dla zdrowia. Koktajle owocowe wzbogacają naszą dietę. Zmiksowane owoce dostarczają niezbędne składniki odżywcze i zamiast niezdrowych tłuszczy i węglowodanów w nadmiarze. Koktajl owocowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, aby urozmaicić plan żywnościowy.
Koktajl owocowy zawiera mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów dla naszego zdrowia. Typowa szklanka zmiksowanych owoców takich jak winogrona, ananasy, brzoskwinie, gruszki i wiśnie. Oto krótka lista najważniejszych składników odżywczych w jednej szklance koktajlu owocowego: Witamina A, Witamina C, Witamina E, Witamina K, Witamina B1 (Tiamina), Witamina B2, Witamina B6, Wapń, Miedź, Kwas foliowy, Żelazo, Niacyna, Magnez, Potas, Cynk.
Wszyscy uczniowie ochoczo zabrali się do obierania, krojenia i miksowania przyniesionych owoców. Przygotowany koktajl okazał się pyszny i każdy mógł go wypić do woli.
W listopadzie w ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie odbył się konkurs plastyczny dla uczniów klas I – III pt. „Dbam o zdrowie”, którego celem było propagowanie zdrowego odżywiania się wśród uczniów klas młodszych.
W październiku uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z dietetyczką, która omawiała zasady zdrowego odżywiania oraz skutki błędów żywieniowych. Pani dietetyk zwracała uwagę na zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny być kształtowane od najmłodszych lat, gdyż warunkują one prawidłowy sposób odżywiania w późniejszym wieku. Uczniowie wykonali piękne prace plastyczne, które przedstawiały „kolorowe talerze” warzyw i owoców spożywanych przez nich każdego dnia. Komisja w składzie : p. Edyta Babiuch – Sroczyńska, p. Katarzyna Kędziora, p. Regina Stasiów dokonały oceny prac konkursowych, przyznając następujące miejsca :
I miejsce Natalia Jaromek
II miejsce Julia Paź
III miejsce Michalina Stępień i Jeremiasz Dziwis
Uczniowie klasy VII naszej szkoły przygotowali prezentacje dotyczące zasad zdrowego odżywiania oraz skutków błędów żywieniowych. Wykonane przez uczniów prace zostały ocenione przez dietetyka, który wyróżnił prezentację Klaudii Szlęzak pt. „Dlaczego tyjemy”. Prezentacja ta została przedstawiona rodzicom na spotkaniu podsumowującym pracę w I półroczu 2019/2020r. oraz wszystkim uczniom naszej szkoły.
W grudniu w ramach Promocji Zdrowia nasi uczniowie wzięli udział w śródlekcyjnej przerwie tanecznej, na którą zaprosiła wszystkich chętnych, pani Edyta Babiuch – Sroczyńska wraz z dziewczynami z Samorządu Uczniowskiego. Przygotowały one muzyczne układy taneczne, które zaprezentowały i wykonały z wszystkimi zainteresowanymi uczniami. Uczestnicy byli zachwyceni wspólnie spędzonym czasem wolnym.
Zdrowe drugie śniadanie
W dniu 19.11.2019 uczniowie Szkoły Podstawowej w Baranowie Sandomierskim uczestniczyli w akcji „Zdrowe drugie śniadanie” i wykonywali w klasach zdrowe, smakowite kanapki. Inicjatywa odbyła się pod patronatem Szkolnego Koła PCK i Szkoły Promującej Zdrowie. Projekt objął swym zasięgiem uczniów najmłodszych klas szkoły podstawowej, czyli klasy I –III, oraz uczniów klas IV – VI. Dzieci z wielkim zapałem przystąpiły do wykonywania smakowitego poczęstunku. Uwieńczeniem ich pracy było wspólne spożywanie zrobionych przez siebie kanapek. Dostarczyło to dzieciom dużo radości i dało możliwość wspólnych rozmów z nauczycielami o zdrowym stylu życia, właściwej i zbilansowanej diecie oraz o właściwej higienie podczas przygotowywania i spożywania posiłków.
Co to znaczy odżywiać się zdrowo?
W piątek 25 października 2019 roku w ramach akcji „Co to znaczy odżywiać się zdrowo?” gościliśmy w naszej szkole specjalistę w dziedzinie żywienia, panią dietetyk Urszulę Kulig, która prowadzi również wykłady i zajęcia w szkole wyższej w Tarnobrzegu. W zajęciach tych udział wzięli uczniowie z klas IV- VIII Publicznej Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół im. Jana Twardowskiego w Baranowie Sandomierskim. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie, zdrowy styl życia oraz dietę dostosowaną dla dzieci w wieku szkolnym. Tylko wypracowane, zdrowe nawyki żywieniowe pozwolą cieszyć się zgrabną sylwetką oraz zdrowiem. Ważną sprawą jest też łączenie elementów zdrowego odżywiania z uprawianiem sportu. Formą zajęć był interesujący wykład połączony z prezentacją multimedialną i dyskusją na temat zasad prawidłowego odżywiania. Prowadząca omówiła główne błędy w naszej diecie, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do wielu chorób. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, jak ważną rolę w jadłospisie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie. Ten pierwszy posiłek dostarcza niezbędnej energii na początek dnia oraz odpowiednich składników do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Dzieci uzyskały informacje, co powinny ze sobą zabierać do szkoły na drugie śniadanie oraz jakich produktów powinny unikać lub je ograniczać, by długo cieszyć się witalnością i dobrym samopoczuciem. Specjalistka ds. żywienia przekazała w bardzo interesujący i przystępny sposób informacje, w jaki sposób zamieniać „złe” produkty na lepsze, małokaloryczne i zdrowe zamienniki. Uczniowie dowiedzieli się też, jak układać pełnowartościowy jadłospis, jak dużą wartość ma woda i ile powinniśmy jej wypijać. Uczniowie chętnie uczestniczyli w spotkaniu i wypowiadali się na temat zdrowego stylu życia.
Szkolenie z zakresu udzielania I pomocy przedmedycznej w klasie VII
Tego samego dnia odbyło się szkolenie z zakresu udzielania I pomocy przedmedycznej w klasie VII. Tematyka szkolenia obejmowała urazy z zakresu skręceń, zwichnięć i złamań. Podyktowana była programem nauczania biologii w kl.VII oraz ideą programu ,,Szkoła promująca zdrowie”. Szkolenie wraz z warsztatami, czyli zastosowaniem wiedzy w praktyce poprowadziła pani Renata Alberska, będąca certyfikowanym ratownikiem drogowym. Uczniowie poznali mechanizmy urazów, ich klasyfikację i metody unieruchomień doraźnych (tzw.transportowych). Mieli okazję przećwiczyć w praktyce unieruchamianie kończyn z zastosowaniem chusty trójkątnej czy elementów własnej odzieży oraz przedmiotów z otoczenia (jak np. parasol, kij, gazeta, itp.). Poznane umiejętności sprawią, że uczniowie w sytuacji kryzysowej – ratowania czyjegoś zdrowia i życia – nie pozostaną obojętni czy bezradni. Pamiętajmy, że nawet jeśli czynności wykonywane przez osobę udzielająca pierwszej pomocy nie są w 100, a tylko w 20% skuteczne, to zawsze dają poszkodowanemu większa szansę na przeżycie niż nieudzielenie tej pomocy w ogóle. Prócz klasy VII, również szkoleniem objęto uczniów klasy I. Najmłodsi uczniowie poznali metodę resuscytacji krążeniowo – oddechowej, w skład której wchodzi sztuczne oddychanie i masaż serca oraz zaznajomili się ze sposobem układania poszkodowanej osoby w tzw. pozycji bezpiecznej bocznej. Ponadto poznali numery alarmowe, a także procedurę wzywania karetki pogotowia ratunkowego.
KONTAKT
Zespół Szkół i Placówek w Baranowie Sandomierskim
ul. Kościuszki 6
39-450 Baranów Sandomierski
Telefon
NIP
867-20-99-440