Kilka informacji na temat zdrowego odżywiania się.

Kilka informacji na temat zdrowego odżywiania się.

Zdrowe odżywianie ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Im bardziej różnorodna dieta, tym więcej substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zostanie dostarczonych do organizmu. Żadne suplementy dietetyczne nie mogą zastąpić zbilansowanej diety. Większe korzyści płyną ze spożywania owoców i warzyw obfitujących w witaminy antyoksydacyjne* niż z suplementacji tych witamin. Powinniśmy dążyć do tego, aby głównym źródłem witamin były produkty żywnościowe.

Woda jest niezwykle ważnym składnikiem naszego organizmu, 65-70% masy ciała dorosłego człowieka stanowi woda. Jej funkcja jest nieoceniona. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, przyczynia się do utrzymania stałej temperatury ciała. Ponadto transportuje składniki odżywcze do komórek naszego ciała oraz wspomaga proces wchłaniania substancji odżywczych. Musimy pamiętać, aby pić wodę niewielkimi porcjami.

Zatem:

  • codziennie powinno się wypić co najmniej 2 litry wody;
  • zmniejszyć spożycie tłuszczy;
  • jeść dużo warzyw i owoców;
  • jeść chude mięso (kurczak, indyk);
  • spożywać 5 posiłków dziennie, najlepiej w regularnych odstępach;
  • ograniczyć spożycie sol;
  • używać zdrowych tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego.

Ważną zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego żywienia mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwilę zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki są najlepsze.

W relacji szkolnej higienistki

*Antyoksydanty →wikipedia.pl

Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupazwiązków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji.

W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, ale przeciwutleniaczami mogą być także jony metali przejściowych  (manganu, cynku, selenu).

Antyoksydanty  są powszechnie uważane za środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom takim jak nowotwory, chorobie niedokrwiennej serca, a nawet chorobie wysokościowej.